Bij blackjack met een totaal van 16 passen?

Leestijd: 3 minuten

Blackjack is een spannend kaartspel waar je optimale kansen geniet door een strategie te gebruiken. De strategie bepaald wanneer je een kaart neemt, wanneer je past, wanneer je de inzet gaat verdubbelen, of welke paren je splitst. Je krijgt te maken met soms wat lastige situaties, waaronder het krijgen van een totaal van 16. Moet je passen met een totaal van 16 bij blackjack? Alleen als de bank een 2 tot 6 open heeft liggen. Op deze pagina geven we uitleg over waarom dat de beste optie is.

Wanneer je 16 punten hebt en je krijgt de optie hit of stand dan sta je voor een lastige keuze. Je bekijkt op dit moment alleen je eigen twee kaarten en dat maakt het nog lastiger. Het is belangrijk dat je altijd de openliggende kaart van de dealer bekijkt voordat je besluit te hitten of passen. Een totaal van 16 is de slechtste hand bij blackjack omdat de kans het grootst is dat je over de 21 heen gaat als je nog een extra kaart trekt. Met een totaal boven de 21 verlies je je inzet.

Blackjack kaartwaarde 16

Hoewel je zou denken dat passen met 16 bij blackjack normaal is, zijn er uitzonderingen. Het is namelijk zo dat je moet kijken naar welke kaart de dealer toont. Als de dealer een 2, 3, 4, 5 of 6 heeft, dan is passen een goede keuze. Met een laag totaal heeft de dealer een grotere kans om zelf over de 21 heen te gaan. 4 op de 10 handen (zo’n 39%) zal dit gebeuren. Wanneer je gepast hebt, win je in deze gevallen.

Heeft de dealer niet een 2 tot 6, maar een 7 of hoger? Dan is de optie hit weer beter. De kans dat de bank op een totaal van 17 of beter uitkomt is groot en met een totaal van 16 verlies je dan. Als de dealer een aas open heeft liggen dan betekent dat hij maar 1 op de 9 keer over de 21 heen zou gaan statistisch gezien. Wanneer de dealer een 7 heeft is die kans iets groter, namelijk 1 op de 4 keer. Maar nog altijd is die kans te klein om ervoor te kiezen dat je met een totaal van 16 past.

Uitzonderingen voor een totaal van 16

Twee achten geeft een totaal van 16 en biedt je slechte kansen. Gelukkig kun je een paar splitsen bij blackjack en er twee betere handen van maken. Twee starthanden van 8  is beter dan één hand met 16 totaal. Split de achten altijd voor betere kansen om de dealer te verslaan. In het geval van een soft 16 (5 inclusief aas) kun je het beste de inzet verdubbelen als dat mogelijk is en de dealer een 4 tot 6 open heeft liggen.

Helpt kaarten tellen mij?

Het zou kunnen dat kaarten tellen je helpt bij het bepalen of je toch een kaart neemt met een totaal van 16. Als er een negatieve telling is dan betekent dat er veel lage kaarten over zijn in het deck. Hoe meer lage kaarten, hoe hoger de kans om niet over de 21 heen te gaan. Toch wordt het in de meeste gevallen nog altijd afgeraden om met een hard totaal van 16 te hitten. Tenzij de dealer zich in een slechte positie bevindt.

Kan ik online blackjack oefenen?

Ben je een complete beginner en ken je de spelregels van blackjack nog niet zo goed dan raden we je aan eerst online blackjack te spelen. Leer blackjack online spelen terwijl je kosteloos geniet van het spel. Alle blackjack varianten die gestuurd worden door RNG software zijn gratis te testen. Online casino’s hebben de live blackjack tafels wel voor echt geld aangeboden.