Leestijd: 5 minuten

Terwijl het waar is dat je bij blackjack je eigen vaardigheden kunt gebruiken, is een strategie niet het enige ding dat je nodig hebt om te winnen. Er zijn andere factoren zoals geldbeheer en geluk die ook bijdragen aan de kansen die het verschil maken tussen winst en verlies. Zelfs als je een ervaren speler bent met een effectief systeem, dan kun je je regelmatig begeven in een situatie waar je kansen enorm laag zijn om te winnen.

Bij blackjack zijn er ook sommige situaties die buiten je macht liggen, en geen van je kennis kan dit voorkomen. Gelukkig zijn er in zulke ongunstige situaties opties waar je van kunt profiteren en dat is de overgave optie. Om met deze situaties op de juiste manier om te gaan is het belangrijk om te weten wanneer je het beste je hand kunt opgeven.

Wat is een overgave bij blackjack?

De overgave (surrender) optie bij blackjack geeft je de mogelijkheid om de helft van je oorspronkelijke inzet op te geven en de rest terug te krijgen als je er zeker van bent dat je hand gaat verliezen. Over het algemeen kun je je overgeven na het ontvangen van de eerste twee kaarten als je nog geen andere handeling hebt verricht zoals hit of stand. Om te kunnen overgeven, moet de openliggende kaart van de dealer een 10 of een aas zijn. In tegenstelling tot andere handelingen, heb je er signalen voor aan tafel, maar dat is bij een overgave niet het geval.

Om aan te geven dat je ervoor kiest om de helft van je inzet terug te krijgen en de andere helft op te geven, moet je dit gewoon aan de dealer laten weten. Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle blackjack varianten de overgave optie bieden. Om uit te vinden of het mogelijk is om over te geven op een blackjack tafel, hoef je dat alleen maar aan de dealer te vragen.

Zodra de dealer begrijpt dat je je hand opgeeft, worden je kaarten verwijderd en haalt de dealer de helft van de inzet weg. Je krijgt de rest terug maar je bent niet in staat om de hand nog te spelen. Hoewel het slecht lijkt om de helft van je inzet zomaar op te offeren zonder een hand te hebben gespeeld, kan deze in sommige situaties zeer voordelig zijn voor jou.

In situaties waar je geen realistische kans op winnen hebt, is het wijs om te proberen toch nog iets terug te krijgen in plaats van alles te verliezen. Over het algemeen zijn er twee type overgave opties beschikbaar en dit zijn de vroege overgave en de late overgave. Lees hieronder wat ze betekenen.

Vroege overgave

Deze overgave optie wordt aangeboden bij sommige blackjack spellen en wordt vroege overgave genoemd. Het biedt je de mogelijkheid om de helft van je inzet op te geven voordat de dealer heeft gecontroleerd op een blackjack. Helaas zijn er vandaag de dag niet veel casino’s meer die dit aanbieden omdat het voor spelers gunstig is.

Het is zo dat de vroege overgave regel het huisvoordeel verlaagd met maar liefst 0,63% bij blackjack varianten waar met zes decks wordt gespeeld en de dealer moet passen met een soft 17 of beter. Als je een blackjack variant speelt waar de vroege overgave regel van toepassing is dan is het belangrijk om te weten wanneer het de juiste optie is om voor te kiezen.

Als de openliggende kaart van de dealer een aas is en je hebt een hard 12, 13, 14, 15, 16 of 17, dan kun je het beste kiezen voor een vroege overgave. Als de dealer zijn openliggende kaart een 10 is dan kun je het beste overgeven met een hard totaal van 14, 15 of 16. Verder kun je het beste overgeven met een paar drieën, zessen, zevens of achten als de dealer een aas open heeft liggen.

Late overgave

Het grote verschil tussen een vroege overgave en een late overgave bij blackjack is dat je kunt kiezen om de helft van je inzet op te geven nadat de dealer al gecontroleerd heeft op een blackjack. Van beide opties wordt deze het meest aangeboden op blackjack tafels. Dat is niet zomaar als je je bedenkt dat deze optie het huisvoordeel maar met 0,1% verlaagd. Omdat multi-deck blackjack varianten het meest voorkomend zijn, bespreken we situaties in waar je het beste kunt overgeven op basis van de strategie die je gebruikt.

Laten we zeggen dat je een blackjack variant speelt waar de dealer op een soft 17 past, dan wordt je aanbevolen om met een hard 15 over te geven als de dealer een 10 toont. In een spel waar de dealer een kaart neemt bij soft 17 is overgeven de beste keuze als de dealer een aas open heeft liggen wanneer jij een hard 17 of een paar achten vast hebt.

Als je een hard 15 hebt en de dealer zijn kaart is een 10 of aas, dan is het beter om je hand over te geven. Met een hard 16 tegen een 9, 10 of aas van de dealer is het altijd het beste om te kiezen voor een late overgave, ongeacht of de dealer stand of hit met een soft 17.

Wanneer je het beste kunt overgeven

Zoals eerder gezegd, op een gegeven moment tijdens het spelen van blackjack kom je weleens in een slechte situatie terecht waar je hand op voorhand al bijna verloren heeft. Als je er zeker van bent dat je geen kans hebt om te winnen dan kun je je huidige hand opgeven om de helft van je originele inzet terug te krijgen.

Deze optie helpt je als je het alleen gebruikt wanneer het nodig is. Sommige spelers zullen een conservatieve aanpak hebben en ook hun hand overgeven op het moment dat het ongunstig is om te doen. Als resultaat, verliezen ze meer geld op de lange termijn zodra ze de helft van hun inzet opgeven zonder er een reden voor te hebben.

Laten we zeggen dat je single deck blackjack speelt en je een hard 16 uitgedeeld krijgt. Als de kaart van de dealer een 10 of aas is, dan moet je overgeven ongeacht wat de dealer moet doen bij een soft 17. In deze situaties is je beste optie om op te geven omdat de kans dat je over de 21 heen gaat erg groot is.

Een andere situatie waarbij je moet overwegen om dit te doen is wanneer je een totaal van 4, 5, 6 of 7 hebt en de dealer een 10 of aas vast houdt. Het is duidelijk dat de dealer op dat moment in een sterke positie zit terwijl je zelf juist een erg zwakke hand hebt. Het wordt moeilijk om je hand te verbeteren met één extra kaart om de dealer zijn totaal te verslaan. Daarom is je beste keuze om over te geven en in ieder geval de helft van je inzet te houden.

Verder moet je in gedachten houden dat als je een realistische kans op het krijgen van een kaart hebt die je helpt om te winnen, dat je dan gewoon het risico moet nemen en plezier moet hebben!

Conclusie

Bij sommige blackjack varianten is een van de keuzes die je kunt maken tijdens het spel de ‘overgave’ optie. Over het algemeen wordt je aanbevolen om er voordeel uit te halen als je hand haast geen kans heeft om de hand van de dealer te verslaan. Door te kiezen voor overgave, heb je op zijn minst nog de helft van de inzet over. Echter moet je wel goed weten van alle situaties wanneer je het beste hiervoor kunt kiezen.

Nog niet genoeg gekregen van blackjack leren en wil je meer weten? Er zijn genoeg andere blackjack artikelen om door te nemen!