Slechte blackjack weddenschappen

Leestijd: 6 minuten

De meeste mensen hebben weleens blackjack gespeeld. Het is een populair spel dat ook vaak onder vrienden bekend stond als ‘eenentwintigen’ vanwege het hoofddoel om 21 te benaderen. Er zijn nogal vaak misverstanden over het echte doel bij blackjack. Velen denken namelijk dat het doel 21 krijgen is. Maar dat is niet het geval.

Het is een fout die veel spelers maken maar het echte doel is om de dealer te verslaan. Blackjack speel je altijd tegen een dealer in plaats van tegen andere spelers. Met een totaal van 12 kan je net zo goed winnen als de dealer over de 21 heen gaat. Blackjack biedt spelers de mogelijkheid om eigen vaardigheden te ontwikkelen voor betere kansen om te winnen.

Maar zelfs als je zonder strategie blackjack gaat spelen heb je nog goede kansen omdat het huisvoordeel zo laag is. De beste manier is om een basisstrategie toe te passen maar als je er geen eentje bij de hand hebt dan heb je hier een paar weddenschappen die slecht zijn en die je dus te allen tijde moet vermijden.

Het spelen van zijweddenschappen

Alle extra opties die je krijgt bij blackjack in specifieke situaties zijn zijweddenschappen. Als voorbeeld, de verzekering die je kunt nemen als de dealer een aas open heeft liggen. Het splitsen bij blackjack is hetzelfde. Het zijn niet de basisopties als hit en stand en deze weddenschappen zijn alleen mogelijk als je een bepaalde kaart combinatie krijgt. Het wordt afgeraden om de meeste zijweddenschappen te plaatsen omdat ze slechtere kansen bieden maar er zijn één of twee zijweddenschappen die wel goede kansen bieden. Maar over het algemeen kun je ze dus het beste vermijden. Hieronder heb je er gelijk een paar.

Een hand verzekeren bij blackjack

Het is gemakkelijk om te zien waarom een 6 tegen 5 uitbetaling slecht is aan een blackjack tafel (vertellen we je in de volgende sectie), maar het is minder eenvoudig om te zien waarom je hand verzekeren bij blackjack slecht is. Wanneer je een blackjack verzekering neemt en de dealer heeft een blackjack dan speel je quitte, dus het lijkt op het eerste gezicht een goede weddenschap. Normaal gesproken zou je al je inzet kwijt zijn. Maar zodra je meer onderzoek doet naar de kansen dan snap je dat het geen goede weddenschap is. Hieronder heb je een voorbeeld om het beter te begrijpen waarom je het beste een verzekeringsweddenschap kunt vermijden.

De dealer biedt je een verzekering aan als hij een aas toont. Als je de verzekering neemt, kost het je de helft van de oorspronkelijke inzet. Als je 100 euro hebt ingezet, kost het je dus 50 euro. Wanneer de dealer een blackjack heeft, verlies je de 100 euro en krijg je 50 euro betaald op de verzekering waardoor je quitte speelt. Maar wat gebeurt er als de dealer geen blackjack heeft?

Je verliest de 50 euro verzekering en speelt verder met de 100 euro zoals je altijd doet. Hoewel de dealer geen blackjack heeft, is de openliggende aas nog altijd de slechtste kaart die je tegen je kunt hebben. De waarheid is dat de kansen die de verzekering biedt slechter zijn dan de kans dat de blackjack een 21 heeft. Dus elke keer als je je hand verzekerd, gaat het huisvoordeel omhoog.

Het accepteren van een 6 tegen 5 uitbetaling

Goede blackjack tafels betalen 3 tegen 2 uit voor een blackjack. Je kunt op vele manieren bekijken waarom dit een slechte weddenschap bij blackjack is maar een voorbeeld helpt je het beter te begrijpen. Zie hieronder waarom een 6 tegen 5 uitbetaling slechter is dan een 3 tegen 2 uitbetaling.

Als je 80 euro inzet op een hand en je krijgt een blackjack gedeeld, dan is de uitbetaling bij een 6 tegen 5 tafel 96 euro, terwijl de uitbetaling bij een 3 tegen 2 tafel 120 euro is. Als alle andere regels hetzelfde zijn afgezien van de uitbetaling, dan verlies je iedere keer 24 euro op het moment dat je blackjack krijgt. Ongeacht wat er gebeurt, deze 24 euro krijg je niet meer terug en dit gebeurt iedere keer.

Statistisch gezien krijg je 1 uit elke 21 handen een blackjack. Afhankelijk van hoe snel een spel gedeeld wordt, betekent dit dat je er ongeveer 2 tot 4 per uur kunt krijgen. Als je bovenstaande voorbeelden gebruikt dan betekent dat je 48 euro tot 96 euro verliest als je ervoor kiest om een 6 tegen 5 uitbetaling te accepteren. Het is aan te raden altijd te kiezen voor een 3 tegen 2 uitbetaling als je op zoek gaat naar een blackjack variant om te spelen.

Tienen splitsen

Je kunt paren splitsen om een aantal redenen. De eerste reden is om een mogelijkheid te creëren die beter is dan te blijven houden wat je hebt. Wanneer je en paar achten hebt dan heb je een totaal van 16, wat slecht is bij blackjack.

Maar als je met een 8 begint, dan heb je betere kansen om een betere hand te vormen. De andere reden wanneer je splitst is als je meer geld wilt verdienen wanneer je een voorsprong hebt. Door azen te splitsen heb je een betere kans dan dat je een totaal van 12 hebt.

Om vanwege deze reden de kaarten te splitsen is het gemakkelijk om te denken dat het splitsen van twee tienen goed is. Het starten met een kaart van 10 lijkt goed, maar het probleem is dat je de kaarten hiervoor op moet splitsen en daarvoor 20 opgeeft.

Een 20 is de op een na best mogelijke hand bij blackjack. De enige hand die het verslaat is een blackjack. En als de dealer 20 hebt dan resulteert dat in een push, oftewel een gelijkspel. Een totaal van 20 is nou eenmaal te goed om te splitsen.

Vijven splitsen

Wanneer je een paar vijven hebt dan heb je een hard 10. Vergelijk de waarde van 10 met een waarde van 5. Dat is een ruil die je niet wilt maken. Het is een slechte starthand. Als je geen 4, 5 of 6 krijgt, dan sta je voor een lastige keuze. Als je een totaal van 10 hebt dan is elke kaart boven de 7 een goede kaart om te krijgen.

Geen azen splitsen

De meeste spelers begrijpen dat het splitsen van hun hand soms de beste keuze is, zelfs als ze geen basisstrategie gebruiken. Zoals gezegd in de laatste sectie, een hand inclusief een aas is beter dan de meeste handen bij blackjack. Wanneer je met een paar azen begint, kun je dubbel zoveel geld in het spel brengen door twee handen te creëren waar je een aas hebt.

De kaarten die je kunt ontvangen voor een redelijk goede hand zijn er meer dan kaarten die je het liefste niet wilt krijgen. Elke van de vier kaarten met een waarde van 10 zijn goed voor een aas (totaal 21). Tegelijkertijd zijn kaarten als 6 en 7 redelijk en 8 of 9 uitstekend.

Als je een andere aas krijgt kun je bij sommige blackjack varianten opnieuw splitsen en dan is het helemaal een goede keuze. Dit laat je enkel over met kaarten 2, 3, 4 of 5 die je niet wilt zien en zelfs dan kun je nog genoeg handen creëren die je uiteindelijk laten winnen. Waar het op neer komt is dat het altijd goed is om azen te splitsen omdat het meer winstgevend is als dat je ze niet splitst en je over blijft met een slecht totaal van 2 of 12.

Geen achten splitsen

Als je achten niet gaat splitsen dan blijf je over met een hand totaal van 16. Een hard 16 is verreweg de slechtste hand in blackjack om mee te beginnen. Je kunt simpelweg er niets aan doen om op de lange termijn met deze hand winst te maken. Aan de andere kant kun je de achten splitsen en heb je de kans op twee betere handen.

Een aas bovenop een 8 geeft 19, elke 10 geeft 18, en een 9 geeft 17. Een 2 geeft je 10 en dan kun je een goed totaal bereiken door een extra kaart te nemen. Als je een 3 krijgt dan heb je een totaal van 11 en werkt dat ook prima met elke tien er bovenop. Zoals je ziet heb je genoeg andere keuzes en zijn deze keuzes veel beter dan met 16 te passen.

Passen op soft 17

Dit is een van de meest lastige handen op deze hele pagina. De meeste spelers wordt geleerd om te passen als ze een totaal van 17 hebben. En wanneer je een hard 17 hebt dan is dit de juiste keuze. Dus waarom zou je moeten hitten met soft 17 in plaats van te passen met een hard 17?

Het antwoord is omdat computer simulaties tonen dat het meer winstgevend is om een extra kaart te nemen bij een soft 17 in plaats van te passen. Maar hieronder hebben we een voorbeeld gegeven om je beter te begrijpen waarom een kaart nemen de juiste keuze is.

Als je past met een soft 17, dan is dat de slechtste hand die je kunt hebben als de dealer niet over de 21 heen gaat. Het beste waar je op kunt hopen is een gelijkspel met de dealer zodat je je geld terug krijgt. Wanneer je een soft 17 hebt, heb je een totaal van 8. Als je een 9 krijgt, ben je terug bij af.

Elke 10 of aas geven je een beter totaal. Een 2 of 3 zijn ook goede kaarten omdat ze je 10 of 11 geven. Dus de enige kaarten die je niet wilt zien zijn een 5, 6, 7 of 8. Op de lange termijn is het meer winstgevend om een kaart te nemen met een soft 17 in plaats van te passen.

Conclusie

Blackjack leren is vrij eenvoudig, vooral als je een strategie gebruikt. Maar de meeste spelers maken fouten omdat ze geen strategie kennen of niet weten dat er één bestaat. We raden je aan om een blackjack strategiekaart erbij te pakken als je speelt om fouten te vermijden zoals je op deze pagina hebt kunnen doorlezen.

Als je de meeste zijweddenschappen bij blackjack vermijdt, inclusief het verzekeren van je hand, dan vermijd je de slechtste inzetopties. De meeste van de andere weddenschappen op deze lijst zijn gemakkelijk te begrijpen, maar sommige worden over het hoofd gezien zoals dat spelers denken dat ze moeten passen met soft 17 in plaats van te hitten.